Tantárgy neve:                          CSOMAGOLÁS, RAKTÁROZÁS

Tantárgy kódja:                         MG2514

Meghirdetés féléve:                  5. félév

Kreditpont:                                2

Össz óraszám (elm+gyak):       

 

Félév

Hetek száma

Ó r á k  s z á m a

heti óraszám

összes óraszám

elmélet

gyakorlat

elmélet

gyakorlat

5.

14

1

1

14

14

Összesen:

14

14

 

Számonkérés módja:                 gyakorlati jegy

Előfeltétel (tantárgyi kód):        MG1303; MG1401; MG1406

Tantárgyfelelős neve:                Dr. Kerekes Benedek

Tantárgyfelelős beosztása:        egyetemi tanár

 

1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

A termékfeldolgozó szakirány kiegészítő tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termények, illetve a feldolgozott termékek korszerű csomagolási és raktározási módszereinek, gyakorlati kérdéseinek megismertetése. Specifikus cél, hogy a hallgatók kellő jártasságot szerezzenek a feldolgozóipar csomagolóeszközeiben, a csomagolás gépeiben, valamint betekintés nyújtsunk a nyersanyagok, a félkész-, illetve késztermékek tárolási technológiáiba, kiegészítve a raktáron belüli anyagmozgatással. Képesek legyenek a csomagoló-tároló részlegek szakmai irányítására.

 

2. A tantárgy tartalma:

Az élelmiszeripari csomagolás célja, feladatai, követelményei. A különféle csomagolószerek jellemzése, előállítása (üveg, fém, műanyag, papír és egyéb csomagolószerek). A csomagolás technológiája (a csomagolószerek tisztítása, az élelmiszerek adagolása, töltés, a csomagolás zárása, címkézés).

Gyűjtő- és szállítási csomagolás (technológia és gépesítés, egységrakomány-képzés). A tárolás és raktározás elvi kérdései az élelmiszeriparban, gyakorlati alkalmazások. Raktáron belüli anyagmozgatás. Nyersanyagok átmeneti tárolása.

 

3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat

 

4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: -

 

5. A kötelező illetve ajánlott szakirodalmak jegyzéke:

-        Varsányi I.: Élelmiszeripari csomagolástechnika. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1984.

-        Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Integra-Projekt Kft., Budapest, 1991.

-        Ringbauer E.: Anyagmozgatás az élelmiszeriparban. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1988.

-        Szenes E.-né: Csomagolás az élelmiszeripari kisüzemben. Integra-Projekt Kft., Budapest, 1993.

-        Folyóiratok: Élelmezési Ipar, Konzervújság

 

6. A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása:

Tanterem (30 fő)