Tantárgy neve:                          FELDOLGOZÁS GÉPEI II.

Tantárgy kódja:                        MG2614

Meghirdetés féléve:                 6. félév

Kreditpont:                                2

Össz óraszám (elm+gyak):      

 

Félév

Hetek száma

Ó r á k  s z á m a

heti óraszám

összes óraszám

elmélet

gyakorlat

elmélet

gyakorlat

6.

11

1

1

11

11

Összesen:

11

11

 

Számonkérés módja:                 gyakorlati jegy

Előfeltétel (tantárgyi kód):       MG2512

Tantárgyfelelős neve:               Dr. Kerekes Benedek

Tantárgyfelelős beosztása:      egyetemi tanár

 

1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

A termékfeldolgozó szakirány legfontosabb tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termékfeldolgozás során, illetve az élelmiszeripari technológiákban alkalmazott gépek és berendezések főiskolai szintű megismertetése az érdekelt hallgatókkal. Specifikus cél, hogy a hallgatók sajátítsák el az egyes élelmiszeripari gépekben lejátszódó folyamatokat, a különféle szerkezeti kialakításokat, a gépüzemeltetés kérdéseit különös tekintettel a konzerviparra. Képessé váljanak a feldolgozó üzemek műszaki irányítására.

 

2. A tantárgy tartalma:

Az élelmiszeripari szárítás elvi kérdései. A szárítóberendezések felépítése, csoportosítása, a szárítás anyag- és hőmérlege.

A zöldség- és gyümölcsszárító berendezések gyakorlati kivitele. Egyéb élelmiszeripari szárítóberendezések. Speciális élelmiszer-feldolgozó rendszerek gépesítése (tejipar, húsipar, sütőipar, stb.) Az aszeptikus tartósítás berendezései, gépei. A hűtés és gyorsfagyasztás elve, berendezései. A minőségbiztosítás műszaki kérdései. A szőlőfeldolgozás gépei és eszközei. Borászati gépek és berendezések.

 

3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat

 

4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai:

Nincs kapcsolódó külső gyakorlat, csak rendszeres üzemlátogatás.

 

5. A kötelező illetve ajánlott szakirodalmak jegyzéke:

-        Fábry Gy.: Élelmiszeripari eljárások és berendezések. Egyetemi-főiskolai tankönyv, Mezőgazd. Kiadó, 1995.

-        Szabó-Csury-Hidegkuti: Élelmiszeripari műveletek és gépek. Mezőgazd. Kiadó, 1986.

-        Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Inegra-Projekt Kft., 1991.

-        Kerekes B.: Termékfeldolgozás. Oktatási segédlet, Nyíregyháza, 1997.

-        Ábrahám T.: A betakarítástól a csomagolásig. Mezőgazd. Kiadó, Budapest, 1980.

-        Folyóiratok: Élelmezési ipar, Konzervipar

 

6. A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása:

Tanterem (30 fő); Élelmiszeripari gépek labor-részleg; Fogyó anyagok (mezőgazdasági termények)