Tantárgy kódja: MG2614
Meghirdetés féléve: 6. félév
Kreditpont: 2
Össz óraszám (elm+gyak):
Félév |
Hetek száma |
Ó r á k s z á m a |
|||
heti óraszám |
összes óraszám |
||||
elmélet |
gyakorlat |
elmélet |
gyakorlat |
||
6. |
11 |
1 |
1 |
11 |
11 |
Összesen: |
11 |
11 |
Számonkérés módja: gyakorlati jegy
Előfeltétel (tantárgyi kód): MG2512
Tantárgyfelelős neve: Dr. Kerekes Benedek
Tantárgyfelelős beosztása: egyetemi tanár
1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:
A termékfeldolgozó szakirány legfontosabb tantárgya. Általános célja a mezőgazdasági termékfeldolgozás során, illetve az élelmiszeripari technológiákban alkalmazott gépek és berendezések főiskolai szintű megismertetése az érdekelt hallgatókkal. Specifikus cél, hogy a hallgatók sajátítsák el az egyes élelmiszeripari gépekben lejátszódó folyamatokat, a különféle szerkezeti kialakításokat, a gépüzemeltetés kérdéseit különös tekintettel a konzerviparra. Képessé váljanak a feldolgozó üzemek műszaki irányítására.
2. A tantárgy tartalma:
Az élelmiszeripari szárítás elvi kérdései. A szárítóberendezések felépítése, csoportosítása, a szárítás anyag- és hőmérlege.
A zöldség- és gyümölcsszárító berendezések gyakorlati kivitele. Egyéb élelmiszeripari szárítóberendezések. Speciális élelmiszer-feldolgozó rendszerek gépesítése (tejipar, húsipar, sütőipar, stb.) Az aszeptikus tartósítás berendezései, gépei. A hűtés és gyorsfagyasztás elve, berendezései. A minőségbiztosítás műszaki kérdései. A szőlőfeldolgozás gépei és eszközei. Borászati gépek és berendezések.
3. Évközi ellenőrzés módja: 2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat
4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai:
Nincs kapcsolódó külső gyakorlat, csak rendszeres üzemlátogatás.
5. A kötelező illetve ajánlott szakirodalmak jegyzéke:
- Fábry Gy.: Élelmiszeripari eljárások és berendezések. Egyetemi-főiskolai tankönyv, Mezőgazd. Kiadó, 1995.
- Szabó-Csury-Hidegkuti: Élelmiszeripari műveletek és gépek. Mezőgazd. Kiadó, 1986.
- Szenes-Oláh: Konzervipari kézikönyv. Inegra-Projekt Kft., 1991.
- Kerekes B.: Termékfeldolgozás. Oktatási segédlet, Nyíregyháza, 1997.
- Ábrahám T.: A betakarítástól a csomagolásig. Mezőgazd. Kiadó, Budapest, 1980.
- Folyóiratok: Élelmezési ipar, Konzervipar
6. A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása:
Tanterem (30 fő); Élelmiszeripari gépek labor-részleg; Fogyó anyagok (mezőgazdasági termények)