Drasztikus partifecske állománycsökkenés a Tiszamentén

A Tiszán és annak körzetében fészkelõ partifecske állománynál 1986 óta végzett monitoring munkánk eddigi adatai az utóbbi 13 év legkatasztrofálisabb helyzetét mutatja az itt elõ kb. 20-40 ezer páros populációnál, amely a Kárpát-Medencei állomány kb. 20-50 %-at teszi ki !

Az évtized pusztulása Afrikában ?!

Az április-június során, általunk folyamatosan figyelemmel követett felsõ-tiszai állománynál (Tokaj-Tuzsér között), amely az egész tiszai állomány 50%-t teszi ki, lényegesen kevesebb madár kezdte meg a költést, mint 1997-ben. Az 1997-es 14220 pár helyett 1998 június közepéig csak 4860 pár kezdte meg a költést és nem várható újabb madarak érkezése az afrikai telelõ területekrõl. Ez a fészkelõállomány 34% -ra való csökkenését jelenti ! A jelentõs csökkenés hátterében a madarak afrikai telelõ területein (Szahel övezet nyugati és középsõ része) bekövetkezett nagymérvû szárazság áll.

Az évtized Zöldár-ja a Tiszán !

A Tisza és mellékfolyói vízgyûjtõin az utóbbi hetekben lehullott nagymennyiségû csapadék hatására (romániai árvízhelyzet) jelentõs "Zöldár" alakult ki a Tiszán, amely az ott fészkelõ 1997-ben 27 ezer páros, 1998-ban feltehetõen 10-15 ezer párosra becsülhetõ partifecske populáció telepeit a kotlás és kikelés során, valamint a kirepülési idõszak elõtt lényegében teljesen elpusztította, illetve elpusztítja az elkövetkezõ napokban

!

 

Menteni a menthetõt a zavartalan pótköltésekkel!

A Tiszán fészkelt madarak az elkövetkezõ napokban tömegesen probáljak meg a pótköltést a Tisza és mellékfolyói körzetében lévõ homokbányákban. Mivel a természetes mortalitás igen magas e madárfajnál (30-40%-a fészkelõ madaraknak éli meg a következõ évet) a fészkelési siker ilyen mértékû csökkenése drasztikus állomány összeomlást eredményezhet 1999-re, ha a sikeres pótköltések nem tudjak mérsékelni az elsõ fészekaljak tömeges pusztulását.

Jelenleg ez az egyetlen pont a számunkra, hogy ebben a reménytelen helyzetben segíthessünk a partifecskéknek a minden eddigit meghaladó állománycsökkenés megakadályozásában ! Kérjük mindenki segítségét a homokbányákban való költések háborítatlanságának bíztosítására, mert bár ezeken a helyeken nem fenyeget a "Zöldár" azonban az emberi tudatlanság és nemtörõdömség miatt, becsléseink alapján, évente 10-20 ezer partifecske fészek is megsemmisül ezen az élõhelyeken !

Kérünk mindenkit, aki valahol partifecske telepet ismer homokbányában, bármely más homok, kavics vagy föld hordásra használt helyen, hogy kövesse figyelemmel az ott levõ telepeket, figyelmeztesse a tulajdonost, gazdálkodót, hogy védett madarak fészkelnek ott nagyszámban és az altaluk használt falon és annak 5 m-es körzetében ne hordják a földet augusztus 20-ig. Tapasztalataink alapján ezen egyszerûnek tûnõ "jelenlét" jelentõsen csökkentheti a pusztítások mértéket. Augusztus 20 után már a partifecskek elhagyják telepeiket és mivel régi üregeiket nem használják újra, így a homok-, földhordás augusztus 20 után általában nyugodtan folytatódhat !

Készítsünk fénykép vagy video felvételt e telepekrõl és amennyiben pusztítást tapasztalunk, a területileg illetékes Nemzeti Parkok igazgatóságán tegyünk feljelentést !

Ha mód van rá, kérjük írják meg az alábbi címek valamelyikére, hogy hol (település neve, a bánya helyi neve), mikor (dátum) mekkora nagyságu telepet (hány darab üreg van a partfalon) találtak. Részletes információk a felméréssel kapcsolatban az AKCIO RIPARIA program WEB lapján találhatóak meg.

További információkkal szívesen állunk a rendelkezésre az alábbi telefonszámon, e-mail és WEB címen:

Dr. Szép Tibor
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
36. sz. Nyíregyházi Helyi Csoport Nyíregyháza, Hõsök tere 9, 4400
Tel: (36) 30 655 836, Fax: (36) 42 407 457