dr.
Simon László, dr. Szilágyi Mihály (szerk.):
Mikroelemek a táplálékláncban (Trace
elements in the food chain)
Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, 2004.
ELŐSZÓ
A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi
Komplex Bizottsága Mikroelem Munkabizottságának tiszteletbeli elnöke, dr. Pais
István emeritus egyetemi tanár, a tudományok doktora 2003-ban ünnepelte 80.
születésnapját. A Mikroelem Munkabizottság úgy döntött, hogy Pais professzor
tiszteletére tudományos szimpóziumot szervez Mikroelemek a táplálékláncban
címmel, külföldi szakemberek közreműködésével.
A
tudományos szimpóziumot 2003. április 23-24-én tartottuk Budapesten, az MTA
Székházában és Nyíregyházán, a Nyíregyházi Főiskolán. Az elnöki megnyitó után
köszöntőt mondott dr. Görög Sándor akadémikus, az MTA Kémiai Osztály elnöke,
dr. Farkas József akadémikus, az MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottság
elnöke, dr. Balázs Ervin akadémikus, dr. Hoschke Ágoston egyetemi tanár, dékán,
dr. Fehér Dezsőné dr. Ravasz Magdolna egyetemi docens és dr. Fodor Péter
tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA Doktora. A hozzászólók méltatták Pais
professzor több évtizedes, a tanítványai által is többször elismert,
eredményes oktató-nevelő munkáját, a mikroelem-témakör megkedveltetése
érdekében tett erőfeszítéseit, a hazai és a nemzetközi szakmai rendezvények
sikereiért tett fáradhatatlan szervezői munkáját. Egyben reményüket fejezték
ki, hogy ez az eredményes tevékenysége tovább folytatódik az elkövetkező
években is.
Ezt követően külföldi, meghívott vendégeink köszöntötték az ünnepeltet s
tartottak előadást, a következő sorrendben: Prof. dr. Manfred Anke,
Friedrich-Schiller-Universität, Jena; Prof. Tatsuo Ido, Cyclotron and
Radioisotope Center, Tohoku University, Sendai; Prof. dr. Tadeusz Kosla,
Warsaw Agricultural University, Varsó; Prof. dr. Mihai Nechifor, University of
Medicine and Pharmacy, Iasi; Prof. Sophie Ermidou-Pollet és dr. Serge Pollet,
University of Athens, Athén. Az ünnepség elnöki köszöntővel és zárszóval ért
véget.
A
rendezvény következő napján Dr. Balogh Árpád egyetemi tanár, a Nyíregyházi
Főiskola rektora köszöntötte a főiskola nagyelőadójában megjelent ünnepeltet
és ünneplőket. A rektor úr köszöntőjében kiemelte, hogy dr. Pais István
professzor urat több mint 20 éves szakmai, baráti kapcsolat fűzi a főiskolához.
Iskolateremtőként ő indította el a mikroelem-kutatást az országban, így a
főiskolán is. A Nyíregyházi Főiskola Természettudományi Főiskolai Karának,
illetve Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karának több oktatója az ő
irányításával, szakmai útmutatásával készítette el tudományos értekezését,
indult el a tudományos pályán. Az egész napos rendezvény több mint 50 kutató
részvételével folytatódott, 19 szakelőadásra 3 szekcióban került sor, hazai és
további külföldi szerzőkkel. A programot tokaji és tállyai kirándulás és
szakember-találkozó zárta.
Az Olvasó a Pais professzornak 80. születésnapja tiszteletére ajánlott
szakcikkek gyűjteményét, az összesen 48 lektorált cikket tartalmazó, ISBN
számmal ellátott kiadványt tartja kezében.
Rendezvényünk témakörének megválasztásakor szem előtt tartottuk a professzor
úr által is rendszeresen hangoztatott elvet, amely szerint a
mikroelem-kutatást komplex módon, több tudományág képviselőinek a
közreműködésével lehet és kell megvalósítani.
Dr. Pais István 1983 és 2002 között volt bizottságunk elnöke. Ebben az
időszakban 10 alkalommal szervezett nemzetközi szimpóziumot New perspectives
in the research of hardly known trace elements címmel, amelyek anyaga
proceedings formájában, az ő szerkesztésében, minden alkalommal meg is jelent.
Pais professzor – munkatársaival –
maga is részt vesz a mikroelem-kutatásban. Nevéhez elsősorban a titán
biológiai hatásával kapcsolatos vizsgálatok fűződnek. Tanszékén – utóda
vezetésével – ma is magas szintű, elsősorban mikroelem-analitikai munka folyik.
Rendezvényünk célkitűzéseivel több cég is egyetértett,
azok megvalósításához támogatólag hozzájárultak. Köszönetünket ezúton is
kinyilvánítjuk a Nyíregyházi Főiskola rektorának, a Nyíregyházi Főiskola
Tudományos Bizottságának, a Béres Rt-nek, az Alltech Hungary és a Vireco
Kft-nek. A könyv megjelentetéséért a Bessenyei György Kiadónak tartozunk
köszönettel.
Dr. Pais István emeritus egyetemi tanárnak gratulálunk
80. születésnapja alkalmából, további tevékenységéhez jó egészséget kívánunk.
Dr. habil. Szilágyi Mihály
az MTA Doktora
egyetemi magántanár
a Mikroelem Munkabizottság elnöke
FOREWORD
Dr. István Pais, professor emeritus of the Applied Chemistry Department, Food
Science Faculty from the St. István University in Budapest celebrated his 80th
birthday in 2003. The two days long scientific meeting titled “Trace elements in
the food chain” was organized by the Trace Element Committee of the Hungarian
Academy of Sciences, and by the College of Nyíregyháza dedicated to the
anniversary of professor Pais.
By April 23, 2003 representatives of the Hungarian Academy of Sciences,
colleagues from the Food Science Faculty of the St. István University, and
former students greeted him in the ceremonial hall of the Hungarian Academy of
Sciences in Budapest. They expressed their appreciation for his many decades
long successful educational and scientific activity. After these greetings
foreign guests from Germany, Japan, Poland, Romania and Greece held their
scientific lectures from different fields of trace element research.
By April 24, 2003 the scientific meeting was continued at the College of
Nyíregyháza, located in Eastern Hungary. The rector of the College greeted the
participants, emphasizing that Dr. István Pais initiated the research of hardly
known trace elements (namely titanium, gallium and zirconium) in Hungary and
also in the College of Nyíregyháza. Here at the Natural Sciences Faculty, and at
the Technical and Agricultural Faculty many of us started our scientific carrier
and wrote our PhD thesis with his coordination and help. Then a symposium with 3
sections and 19 oral presentations (including papers of our guest from the
United Kingdom and Czech Republic) was held with more than 50 participants. All
of us have pleasant memories of our trip to Tokaj and wine tasting in Tállya,
which followed the scientific programme.
Generations learned not only chemistry, but also honest and systematic hard
work from professor Pais. Generations admire his intelligence, knowledge of
languages and knowledge of many nice songs. Generations like his charming
personality, his sense of humour, humanism and puritanism. All of us wish a very
good health and many successful active years to professor Pais with this book
titled „Trace elements is the food chain”, containing 48 reviewed papers from
the field of multidisciplinary trace element research.
Dr. habil. László Simon, CSc.
College professor, head of department
College of Nyíregyháza, Technical and Agricultural Faculty