Dr. Blahota István honlapja

wxMaximaMaxima és wxMaxima csomagok Ubuntuhoz

Az oktatásban és a kutatásban is használjuk a Maxima komputeralgebrai rendszert, leggyakrabban a wxMaxima grafikus felhasználói felülettel. Ez utóbbi szoftver honosítását jómagam végeztem, végzem az fsf.hu alapítvány aktivistájaként. Mivel mostanában az Ubuntu nevű Linux disztribúciót használom és annak hivatalos tárolójában csak régi wxMaxima csomagok találhatók, rendszeresen készítek friss csomagot az aktuális Ubuntu verzióhoz. És mivel az új wxMaximák a régi Maximákkal nem tudnak együttműködni, Maxima csomagokat is készítek.

Maxima 5.29.1 és wxMaxima 13.04.2 támogatott Ubuntu verziókhoz PPA tárolómban! A tároló telepítése:

sudo add-apt-repository ppa:blahota/wxmaxima; sudo apt-get update

A tárolóban található csomagok: maxima, maxima-doc, maxima-emacs, maxima-share, maxima-src, maxima-test, xmaxima, wxmaxima.
A csomagok az alábbi leírás alapján készültek.

cut

TeXstudioTeXstudio csomagok Ubuntuhoz

A TeXstudio (korábbi neve TexMakerX) egy LaTeX szerkesztő.

Újdonság!TeXstudio 2.7.0 támogatott Ubuntu verziókhoz PPA tárolómban! A tároló telepítése:

sudo add-apt-repository ppa:blahota/texstudio; sudo apt-get update

A csomagok az alábbi leírás alapján készültek.

cut

wxMaximaMaxima and wxMaxima packages for Ubuntu

Maxima 5.29.1 and wxMaxima 13.04.2 for supported Ubuntu versions in my PPA! Installing this PPA:

sudo add-apt-repository ppa:blahota/wxmaxima; sudo apt-get update

You can find in this repository: maxima, maxima-doc, maxima-emacs, maxima-share, maxima-src, maxima-test, xmaxima, wxmaxima packages.
Packages were built using this howto.

cut

TeXstudioTeXstudio packages for Ubuntu

TeXstudio (renamed from TexMakerX) is a LaTeX editor.

New! TeXstudio 2.7.0 for supported Ubuntu versions in my PPA! Installing this PPA:

sudo add-apt-repository ppa:blahota/texstudio; sudo apt-get update

Packages were built using this howto.

cut

A mágikus ötödikEgy nyílt forráskódú "kártyatrükk": A mágikus ötödik

A trükk leírása:

Egy 52 lapos francia kártya csomagból véletlenszerűen kiválasztunk 5 lapot. Megnézzük a lapokat, majd átadjuk a bűvész segédjének, aki ebből négyet egymás után felmutat. Ezek után a bűvész megnevezi a ötödik lapot.

A program használata:

Telepítsük fel a magic5th csomagot (tesztelve Ubuntu 9.10-en) két, hálózatra nem kötött (vagy hálózatról leválasztott) gépre, melyek között semmilyen egyéb kapcsolat nincs. Telepítés után az egyik gépen az "Alkalmazások -> Játékok -> A mágikus ötödik - szerver" menüpontra kattintunk (parancssorból: python /usr/games/magic5th/magic5th-server.py). Betápláljuk a szerverbe (megmondjuk a bűvészsegédnek) a kihúzott 5 lapot. Ha készen vagyunk, a program megmutatja a 4 lapot a megfelelő sorrendben. Indítsuk el a "Alkalmazások -> Játékok -> A mágikus ötödik - kliens" programot (parancssorból: python /usr/games/magic5th/magic5th-client.py) egy másik gépen. Természetesen a kliensprogram ugyan azon a gépen is futhat, de akkor nehezen hihető, hogy nincs kapcsolat a két program között. Tehát a kliensprogramot elindítjuk, majd betápláljuk a 4 lapot a mutatott sorrendben (a bűvész egyenként megismeri a 4 lapot). Ha végeztünk, a varázsló gomb megnyomása után a mágikus kliens mágikus kapcsolatba lép a mágikus szerverrel (a bűvész belenéz segédje elméjébe) és megmutatja az ötödik lapot.

A trükk titka kifürkészhető a program forráskódjából, elméleti háttere Botka Eszter és Timár Ádám: "Egy bűvésztrükk" című cikkéből származik (Polygon, VIII. kötet 2. szám 1998.) A mutatvánnyal foglalkozik a KöMaL B.3889. feladata.

A http://www.blahota.hu/magic5th/ könyvtárban az Ubuntu csomagok mellett megtalálható a program Pythonban írt forrása is.

cutValid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!