Albínó partifecske, avagy ritka lesz a partifecske 1999-ben, mint a fehér "fecske" ?!

A véletlenek sajátos egybeesése, hogy a világ elsõ albinó partifecskéje pont akkor került meg a Tiszamentén Magyarországon, amikor az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb pusztulása történt mind a vonulás-teleléskor a partifecske afrikai telelõterületén, mind a fészkelési idõszakban a Tiszán, ahol a Zöldár 10-15 ezer fészket mosott el fiókástól, tojásostól.

Felvetõdik a kérdes, hogy 1999-ben olyan ritka lesz-e a partifecske Magyarországon, mint a fehér "fecske"?!

Az utóbbi évtizedek egyik legdrasztikusabb állománycsökkenése során az 1997 évi fészkelõállomány 30-50%-kal csökkent és elpusztult a teljes fészekalja a magyar állomány 20-50%-át jelentõ tiszai állománynak.

Normál telelés során 100 madárból 60-70 elpusztul és csak 30-40 tér vissza, így a szaporulatnak rendkivüli szerepe van az állomány fennmaradása szempontjából.

Most nagyon fontos, hogy a homokbányákba áttelepült madarak pótköltése sikeres legyen, amelyhez szükség van arra, hogy e bányákban nem zavarják, ne bányásszák le e védett madarak fészkeit. Kérünk mindenkit, hogy ha partifecske telepet ismer valamely homok-, kavicsbányában vagy más partfalon, írja meg számunkra (AKCIO RIPARIA program).

A Felsõ-Tisza mentén, Timár község határában lévõ homokbányában egy teljesen albínó fiatal (juvenilis) partifecskét fogtunk meg madárgyûrûzés közben 1998. 07.02-án. Ezen albinó partifecske az elsõ a világon, amelyrõl képek készültek a világon és amelyet be tudtak fogni, mérni és gyûrûzni !

A madár a BUDAPEST T65701 számú gyûrût kapta, szárnya 105 mm, farok tolla 51 mm, csûdje 10.36 mm hosszú, tömege 10.5 g volt (Gyûrûzõ: Dr. Szép Tibor).

További információk a Partifecske Hírek-ben.

Kép és szöveg: Dr. Szép Tibor

1998. 07.15.