Oktatási segédanyagok
01. | Környezetgazdálkodás | 11 db | UGRÁS |
02. | Élelmiszerbiztonság | 11 db | UGRÁS |
03. | Élelmiszeripari ismeretek |
16 db | UGRÁS |
04. | Erdő és vadgazdálkodás | 2 db | UGRÁS |
05. | Melioráció | 1 db | UGRÁS |
06. | Agrár-környezetgazdálkodás | 1 db | UGRÁS |
07. | Öntözéses növénytermesztés | 1 db | UGRÁS |
08. | Mezőgazdasági mikrobiológia | 11 db | UGRÁS |
09. | Talajtan | 11 db | UGRÁS |
10. | Tájhasználat-tájökológia | 1 db | UGRÁS |
11. | Hulladék és melléktermék hasznosítása | 1 db | UGRÁS |
12. | Precíziós mezőgazdaság | 1 db | UGRÁS |
13. | Termékfeldolgozás II. | 5 db | UGRÁS |
14. | Speciális élelmiszeripari technológiák | 5 db | UGRÁS |
15. | Növényi termékek minősége és minősítése | 6 db | UGRÁS |
16. | Földmérés és vízgazdálkodás | 3 db | UGRÁS |
17. |
Termékfeldolgozás I. |
8 db | ld. legalul |
001. |
Globális környezetvédelmi problémák, alapfogalmak, a környezetvédelem kialakulása /ózonpajzs vékonyodása, CO2 kibocsátás, elsivatagosodás, urbanizáció, környezetvédelmi konferenciák stb./ |
002,20 MB | Letöltés |
002. |
Agrár-környezetgazdálkodási és vidékfejlesztési programok /célok, előzmények, hazai helyzet, NVT, ÉTT, intézkedések, célprogramok, AVOP, LEADER+ program stb./ |
002,00 MB | Letöltés |
003. |
Megújuló energiaforrások /fogalmak, energiatípusok, biomassza, energianövények, biodízel, bioetanol, EU célok stb./ |
012,60 MB | Letöltés |
004. |
Természeti erőforrások, ökoszisztémák, környezetszennyeződés /folytonos - nem megújítható - megújítható természeti erőforrások, ökológia, bioszféra, antropogén hatások stb./ |
001,40 MB | Letöltés |
005. |
Levegőszennyezés, levegőszennyezés elleni védekezés /légszennyező anyagok típusai, beltéri légszennyezés, szmog típusok, savas ülepedés, üvegházhatás stb./ |
000,94 MB | Letöltés |
006. |
Vízszennyezés, vízszennyezés elleni védekezés /kémiai - biológiai - bakteriológiai vízminősítés, vízminőségi kategóriák, öntisztulás, eutrofizáció stb./ |
004,20 MB | Letöltés |
007. |
Talajszennyeződés, talajremediáció /talajdegradáció, nehézfém - radioaktív szennyeződés, szervetlen makroszennyezők, talajmosás stb./ |
004,80 MB | Letöltés |
008. |
Talajdegradáció, erózió, talajsavanyodás, szikesedés, talajtömörödés /talajvédelem, víz- és szélerózió, másodlagos szikesedés, talajszerkezet romlása, talajjavítás stb./ |
003,20 MB | Letöltés |
009. |
Mezőgazdasági termelés hatása a környezetre /növénytermesztés - műtrágyák - peszticidek - öntözés - gépesítés - állattenyésztés hatásai stb./ |
005,80 MB | Letöltés |
010. |
Hulladékgazdálkodás /hulladékkategóriák, hulladéktípusok, hulladékok csoportosítása, országos helyzet, OHT, biohulladékok stb./ |
009,20 MB | Letöltés |
011. |
Természetvédelem /története, tárgyai, céljai, eszközei, védett területek csoportosítása, nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek stb./ |
003,00 MB | Letöltés |
|
001. |
Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság,
hivatalok, jogi szabályozás /fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./ |
198,00 kB | Letöltés |
002. |
Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban /ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./ |
001,20 MB | Letöltés |
003. |
Élelmiszerrel terjedő paraziták /protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./ |
002,50 MB | Letöltés |
004. |
Élelmiszerrel terjedő vírusok /norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./ |
236,50 kB | Letöltés |
005. |
Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban
és otthon /HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./ |
232,20 kB | Letöltés |
006. |
Élelmiszeripari minőségfelügyelet kialakulása,
fogalomrendszer, és minőségbiztosítás /minőség, minősítés, önellenőrzés, tömeggyártás, minőségszabályozás, TQM, ISO szabványcsalád stb./ |
001,10 MB | Letöltés |
007. |
Veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok /termelési és ellenőrzési rendszerek, higiéniai gyakorlat, HACCP rendszer elemei stb./ |
002,70 MB | Letöltés |
008. |
Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek
szabványai /szabványok jelentősége, élelmiszerhigiéniai direktíva, ISO 22000:2005 szabvány stb./ |
741,50 kB | Letöltés |
011. |
Élelmiszerbiztonság szakirodalom /élelmiszer-biztonság és- minőség, táplálkozás-egészségügy, minőségirányítás, mikrobiológia stb./ |
023,80 kB | Letöltés |
|
001. | Tételsor | 059,90 kB | Letöltés |
002. |
1/2003. (I.8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet /nyers tej, a hőkezelt tej és a tej alapú termékek előállításáról, forgalomba hozataláról stb./ |
645,10 kB | Letöltés |
003. |
Minden a baromfiról /élőcsirke, vágóbaromfi, vágási mutatók, minőségi előírások, tojás stb./ |
200,20 kB | Letöltés |
004. |
Minden a burgonyáról /kémiai összetétel, étkezési minőség, tárolás, gumójellemzők stb./ |
098,90 kB | Letöltés |
005. |
Minden a búzáról /összetétel, nedvességtartalom, kémiai összetétel, ásványi elem összetétel, sikértartalom stb./ |
005,90 MB | Letöltés |
006. |
Minden a cukorrépáról /ipari cukorrépával szemben támasztott követelmények, cukortartalom, betakarítás, kémiai összetétel stb./ |
617,70 kB | Letöltés |
007. |
Minden a húsról /szövettípusok, kémiai összetétel stb./ |
099,40 kB | Letöltés |
008. |
Minden a juhról /juhhús minősítése, vágás, jellemzők, export, gyapjú, gerezna stb./ |
002,60 MB | Letöltés |
009. |
Minden a kukoricáról /minőségi követelmények, összetétel, hibái stb./ |
124,90 kB | Letöltés |
010. |
Minden a napraforgóról /összetétel, olajok jellemzői, avasodás, típusok, minőségi követelmények stb./ |
157,10 kB | Letöltés |
011. |
Minden a rozsról /általános követelmények, érzékszervi követelmények stb./ |
069,60 kB | Letöltés |
012. |
Minden a sertésről /jelentősége, mérési pontok, bírálati fokozatok, vágóhídi minősítés, minősítési rendszerek stb./ |
001,80 MB | Letöltés |
013. |
Minden a sörárpáról /összetétel, követelmények, minőségvizsgálat, mintavétel, tárolás stb./ |
146,90 kB | Letöltés |
014. |
Minden a szarvasmarháról /jelentősége, hústermelő képessége, minősítések, húsminőséget meghatározó tulajdonságok stb./ |
004,60 MB | Letöltés |
015. |
Tudnivalók a tárolásról és szárításról /homogenizálás, betárolás vasbeton silóba, kitárolás vasbeton silóból, gabonasiló szellőztetése stb./ |
007,20 MB | Letöltés |
016. |
Minden a tejről /fogalma, tejalkotók, majorzsírsav-összetétel, fehérje frakció összetétele stb./ |
069,60 kB | Letöltés |
|
001. |
Az erdőgazdálkodás /fogalmak, kritériumok, jelentőség, hasznosítás, eredet, rendeltetés, éghajlat stb./ |
111,00 kB | Letöltés |
002. |
A vadgazdálkodás /nagyvad, apróvad, vadászterület, tilalmak, vadászati idény, vadászjegy, vadászati engedély stb./ |
011,30 MB | Letöltés |
|
001. |
A melioráció /fenntartható mezőgazdasági fejlődés, termékenységet gátló tényezők, talajjavítás, talajsavanyodás stb./ |
003,60 MB | Letöltés |
|
001. |
Az agrár-környezetgazdálkodásról /célkitűzései, NVT, ÉTT, célprogramok, tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem, HGGY stb./ |
012,60 MB | Letöltés |
|
001. |
Az öntözéses növénytermesztés /talajtulajdonságok, talaj összetételének meghatározása, talajszerkezet, vízállóság, pórustérfogat stb./ |
002,40 MB | Letöltés |
|
001. |
A baktériumok /mikroorganizmusok, prokariota, eukariota, előfordulás, jelentőség, felépítés, keletkezés stb./ |
003,60 MB | Letöltés |
002. |
Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata /mintavétel, mintavételi terv elemei, kétrendszerű mintavétel, háromrendszerű mintavétel stb./ |
133,70 kB | Letöltés |
003. |
Az élelmiszer-takarmány /hasznos mikroba, fakultatív mikroba, káros mikroba, kórokozó, szennyező mikroba, higiénia stb./ |
001,60 MB | Letöltés |
004. |
Fonalas gombák mikroszkópos képei /Fusarium avenaceum, Fusarium culmorum, Fusarium graminearum, Giberella zeae, Tilletia controversa stb./ |
035,60 MB | Letöltés |
005. |
A gombák /morfológia, fonalas gombák, sarjadzó gombák, dimorf gombák, gombák felépítése-növekedése-szaporodása stb./ |
191,10 kB | Letöltés |
006. |
Az immunbiológia /patogenitás, infekció, fertőzés formái-terjedése-létrejötte, morbiditás, mortalitás, letalitás, kontagiozitás stb./ |
001,90 MB | Letöltés |
007. |
Mikrobák alkalmazása a mezőgazdaságban és az
élelmiszeriparban /tartósítás, szárítás, sózás, pácolás, marinírozás, hő, tartósítószer, sugárhatás, tejsavas erjedés, silózás stb./ |
267,20 kB | Letöltés |
008. |
Mikrobák táplálkozása, anyagcseréje /táplálkozási módok, fotoautotrófia, kemoautotrófia, heterotrófia, paratrófia, élő szervezetek anyagcsere-típusai stb./ |
001,90 MB | Letöltés |
009. |
Mikrobiális ökológia /mikroorganizmusok ökológiája, fizikai tényezők, ERP, vízaktivitás, szárazságtűrés, hőmérséklet stb./ |
324,10 MB | Letöltés |
010. |
Talajélet-talajbiológia, tápanyagok körforgása /nitrogéngáz hatásmechanizmusa, talajokban végbemenő reakciók, talajban élő fontosabb mikrobacsoportok stb./ |
008,80 MB | Letöltés |
011. |
A virológia /vírusok, vírusok ismérvei, dezertálás, degradáció, morfológia, vegetatív vírus, virion, infekció stb./ |
002,30 MB | Letöltés |
|
001. |
Talajtani alapok /fogalmak, alkotórészei, talajflóra- és fauna, talajszelvény, talaj ökológiai funkciói stb./ |
165,90 kB | Letöltés |
002. |
Talajképző ásványok és kőzetek /fogalmak, talajképző ásványok típusai, szilikátok csoportosítása, agyagásványok csoportosítása stb./ |
005,50 MB | Letöltés |
003. |
Az ásványok és kőzetek mállása /fizikai mállás, kémiai mállás, biológiai mállás, ásványok stabilitása, mállási végtermékek csoportosítása stb./ |
278,60 kB | Letöltés |
004. |
Talajképző tényezők /növényzet, állatvilág, éghajlat, domborzat, talajképző kőzet, talaj kora, emberi tevékenység stb./ |
693,30 kB | Letöltés |
005. |
A talaj szerves anyagai /szerves anyagok csoportosítása, növényi maradványok, humuszanyagok csoportosítása, humusz hatásai stb./ |
394,40 kB | Letöltés |
006. |
A talaj kémiai tulajdonságai /oldódási és kicsapódási reakciók a talajban, kolloidok, töltések kialakulása és csoportosítása stb./ |
867,10 kB | Letöltés |
007. |
A talaj fizikai tulajdonságai /szemcseösszetétel, talajszerkezet, térfogattömeg, tömörség, pórustérfogat, vízgazdálkodási jellemzők stb./ |
003,90 MB | Letöltés |
008. |
Tápanyagok a talajban /talaj tápanyag-forgalma, nitrogén körforgalom, ásványi foszforvegyületek, talaj kémhatása, kálium körforgalom stb./ |
345,10 kB | Letöltés |
009. |
Talajrendszertan /talajrendszerezés elve és módszerei, természetes talajrendszertan, talajosztályozási rendszer szintjei stb./ |
005,60 MB | Letöltés |
010. |
Talajvédelem /felületi erózió, mélységi erózió, eróziót kiváltó tényezők, Magyarország lejtőkategóriái, befolyásoló tényezők stb./ |
021,50 MB | Letöltés |
011. |
A talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása /talaj vízforgalmának jellemzői, vízmérleg, vízforgalom-típusok, vízgazdálkodási kategóriák, talaj anyagforgalma stb./ |
001,00 MB | Letöltés |
|
001. |
Tájhasználati, tájökológiai alapok /alapfogalmak, diszciplináris jellegzetességek, táj és környezet, ökoszisztéma, ökológiai stabilitás stb./ |
566,00 kB | Letöltés |
|
001. |
Hulladékgazdálkodási és melléktermék hasznosítási
alapok /fogalmak, behatárolás, jelentőség, célok, stratégiák, eredet és veszélyesség, halmazállapot stb./ |
003,10 MB | Letöltés |
|
001. |
A precíziós mezőgazdasághoz vezető út alapjai /történeti áttekintés, felépítés, előnyök, főbb talajfunkciók és tulajdonságok, DDM, termesztéstechnológia stb./ |
003,00 MB | Letöltés |
|
001. |
Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság,
hivatalok, jogi szabályozás /fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./ |
198,00 kB | Letöltés |
002. |
Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban /ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./ |
001,20 MB | Letöltés |
003. |
Élelmiszerrel terjedő paraziták /protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./ |
002,50 MB | Letöltés |
004. |
Élelmiszerrel terjedő vírusok /norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./ |
236,50 kB | Letöltés |
005. |
Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban
és otthon /HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./ |
232,20 kB | Letöltés |
|
001. |
Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság,
hivatalok, jogi szabályozás /fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./ |
198,00 kB | Letöltés |
002. |
Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban /ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./ |
001,20 MB | Letöltés |
003. |
Élelmiszerrel terjedő paraziták /protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./ |
002,50 MB | Letöltés |
004. |
Élelmiszerrel terjedő vírusok /norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./ |
236,50 kB | Letöltés |
005. |
Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban
és otthon /HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./ |
232,20 kB | Letöltés |
|
001. |
A jogi szabályozás alapelvei /kockázatelemzés, kockázatbecslés, kockázat menedzsment, kockázat kommunikáció stb./ |
153,50 kB | Letöltés |
002. |
Ajánlott irodalom /terménytárolás szellőztetéssel, szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer-kémia stb./ |
060,80 kB | Letöltés |
003. |
Gabonafélék /búzaszem felépítése, búzaszem kémiai összetétele, nedvességtartalom, minőségi követelmények stb./ |
000,90 MB | Letöltés |
004. |
Ipari növények /napraforgó felépítése, beltartalom, típusazonossággal szembeni követelmények, cukorrépa felépítése stb./ |
576,20 kB | Letöltés |
005. |
Élelmiszerminőségi tudnivalók /minőség fogalma, minőségmarketing, élelmezés-egészségügyi biztonság, táplálkozásbiológiai érték stb./ |
114,00 kB | Letöltés |
006. |
Élelmiszerek és takarmányok mikrobiális eredetű
károsodása /fonalas gombák, toxinok stb./ |
207,80 kB | Letöltés |
|
001. |
Öntözési ismeretek /növények vízigénye, öntözővíz mennyisége-minősége, öntözési rend, öntözés vezérlése, duzzasztómű stb./ |
000,90 MB | Letöltés |
002. |
Vízgazdálkodási ismeretek /vízkészlet, vízháztartás, vízminőség, hidrológiai körfolyamat, beszivárgás, lefolyás, párolgás stb./ |
002,60 MB | Letöltés |
003. |
Földméréstani ismeretek /helymeghatározás, térképi ábrázolás, távolságmérés, terület-meghatározás, területosztás stb./ |
354,60 kB | Letöltés |
|
001. | 1. előadás:Az élelmiszeripar története. Az élelmiszeripar céljai, feladatai. Termékfeldolgozási iparágak. | Letöltés |
002. | 2. előadás: Az Az élelmiszerek romlásos jelenségei. Tartósítási eljárások. | Letöltés |