Letölthető oktatási segédanyagok

TARTALOMJEGYZÉK
 

  
01.

Környezetgazdálkodás

11 db
  
02.

Élelmiszerbiztonság

11 db
  
03.

Élelmiszeripari ismeretek

16 db
  
04.

Erdő és vadgazdálkodás

2 db
  
05.

Melioráció

1 db
  
06.

Agrár-környezetgazdálkodás

1 db
  
07.

Öntözéses növénytermesztés

1 db
  
08.

Mezőgazdasági mikrobiológia

11 db
  
09.

Talajtan

11 db
  
10.

Tájhasználat-tájökológia

1 db
  
11.

Hulladék és melléktermék hasznosítása

1 db
  
12.

Precíziós mezőgazdaság

1 db
  
13.

Termékfeldolgozás II.

5 db
  
14.

Speciális élelmiszeripari technológiák

5 db
  
15.

Növényi termékek minősége és minősítése

6 db
  
16.

Földmérés és vízgazdálkodás

3 db
   
17.

Termékfeldolgozás I.

23 db

 

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

 
  Letölthető anyagok a Környezetgazdálkodás c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/  UGRÁS FEL
 
1. Globális környezetvédelmi problémák, alapfogalmak, a környezetvédelem kialakulása
/ózonpajzs vékonyodása, CO2 kibocsátás, elsivatagosodás, urbanizáció, környezetvédelmi konferenciák stb./
002,20 MB Letöltés
 
2. Természeti erőforrások, ökoszisztémák, környezetszennyeződés
/folytonos - nem megújítható - megújítható természeti erőforrások, ökológia, bioszféra, antropogén hatások stb./
001,40 MB Letöltés
 
3. Levegőszennyezés, levegőszennyezés elleni védekezés
/légszennyező anyagok típusai, beltéri légszennyezés, szmog típusok, savas ülepedés, üvegházhatás stb./
000,94 MB Letöltés
 
4. Vízszennyezés, vízszennyezés elleni védekezés
/kémiai - biológiai - bakteriológiai vízminősítés, vízminőségi kategóriák, öntisztulás, eutrofizáció stb./
004,20 MB Letöltés
 
5. Talajdegradáció (erózió, talajsavanyodás, szikesedés, talajtömörödés)
/talajvédelem, víz- és szélerózió, másodlagos szikesedés, talajszerkezet romlása, talajjavítás stb./
003,20 MB Letöltés
 
6. Talajszennyeződés, talajremediáció
/talajdegradáció, nehézfém - radioaktív szennyeződés, szervetlen makroszennyezők, talajmosás stb./
004,80 MB Letöltés
 
7. Mezőgazdasági termelés hatása a környezetre
/növénytermesztés - műtrágyák - peszticidek - öntözés - gépesítés - állattenyésztés hatásai stb./
005,80 MB Letöltés
 
8. Hulladékgazdálkodás
/hulladékkategóriák,  hulladéktípusok, hulladékok csoportosítása, országos helyzet, OHT, biohulladékok stb./
009,20 MB Letöltés
 
9. Megújuló energiaforrások
/fogalmak, energiatípusok, biomassza, energianövények, biodízel, bioetanol, EU célok stb./
012,60 MB Letöltés
 
10. Természetvédelem
/története, tárgyai, céljai, eszközei, védett területek csoportosítása, nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek stb./
003,00 MB Letöltés
 
11. Agrár-környezetgazdálkodási és vidékfejlesztési programok
/célok, előzmények, hazai helyzet, NVT, ÉTT, intézkedések, célprogramok, AVOP, LEADER+ program stb./
002,00 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok aZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/  UGRÁS FEL
 
1. Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás
/fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./
198,00 kB Letöltés
 
2. Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban
/ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./
001,20 MB Letöltés
 
3. Élelmiszerrel terjedő paraziták
/protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./
002,50 MB Letöltés
 
4. Élelmiszerrel terjedő vírusok
/norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./
236,50 kB Letöltés
 
5. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon
/HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./
232,20 kB Letöltés
 
6. Élelmiszeripari minőségfelügyelet kialakulása, fogalomrendszer, és minőségbiztosítás
/minőség, minősítés, önellenőrzés, tömeggyártás, minőségszabályozás, TQM, ISO szabványcsalád stb./
001,10 MB Letöltés
 
7. Veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok
/termelési és ellenőrzési rendszerek, higiéniai gyakorlat, HACCP rendszer elemei stb./
002,70 MB Letöltés
 
8. Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek szabványai
/szabványok jelentősége, élelmiszerhigiéniai direktíva, ISO 22000:2005 szabvány stb./
741,50 kB Letöltés
 
9. Genetikailag módosított élelmiszerek táplálkozástani hatásai
/GMO haszonnövények, makromolekuláris lebontás, génbevitel, allergénaktivitás stb./
144,60 kB Letöltés
 
10. A kiegyensúlyozott táplálkozás
/helyes tápanyagarány, táplálkozási ajánlások, táplálkozási piramis stb./
001,30 MB Letöltés
 
11. Élelmiszerbiztonság szakirodalom
/élelmiszer-biztonság és- minőség, táplálkozás-egészségügy, minőségirányítás, mikrobiológia stb./
023,80 kB Letöltés

 

  Letölthető anyagok aZ ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. Tételsor 059,90 kB Letöltés
  
2. 1/2003. (I.8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet
/nyers tej, a hőkezelt tej és a tej alapú termékek előállításáról, forgalomba hozataláról stb./
645,10 kB Letöltés
 
3. Minden a baromfiról
/élőcsirke, vágóbaromfi, vágási mutatók, minőségi előírások, tojás stb./
200,20 kB Letöltés
  
4. Minden a burgonyáról
/kémiai összetétel, étkezési minőség, tárolás, gumójellemzők stb./
098,90 kB Letöltés
 
5. Minden a búzáról
/összetétel, nedvességtartalom, kémiai összetétel, ásványi elem összetétel, sikértartalom stb./
005,90 MB Letöltés
6. Minden a cukorrépáról
/ipari cukorrépával szemben támasztott követelmények, cukortartalom, betakarítás, kémiai összetétel stb./
617,70 kB Letöltés
 
7. Minden a húsról
/szövettípusok, kémiai összetétel stb./
099,40 kB Letöltés
 
8. Minden a juhról
/juhhús minősítése, vágás, jellemzők, export, gyapjú, gerezna stb./
002,60 MB Letöltés
 
9. Minden a kukoricáról
/minőségi követelmények, összetétel, hibái stb./
124,90 kB Letöltés
 
10. Minden a napraforgóról
/összetétel, olajok jellemzői, avasodás, típusok, minőségi követelmények stb./
157,10 kB Letöltés
 
11. Minden a rozsról
/általános követelmények, érzékszervi követelmények stb./
069,60 kB Letöltés
 
12. Minden a sertésről
/jelentősége, mérési pontok, bírálati fokozatok, vágóhídi minősítés, minősítési rendszerek stb./
001,80 MB Letöltés
 
13. Minden a sörárpáról
/összetétel, követelmények, minőségvizsgálat, mintavétel, tárolás stb./
146,90 kB Letöltés
 
14. Minden a szarvasmarháról
/jelentősége, hústermelő képessége, minősítések, húsminőséget meghatározó tulajdonságok stb./
004,60 MB Letöltés
 
15. Tudnivalók a tárolásról és szárításról
/homogenizálás, betárolás vasbeton silóba, kitárolás vasbeton silóból, gabonasiló szellőztetése stb./
007,20 MB Letöltés
 
16. Minden a tejről
/fogalma, tejalkotók, majorzsírsav-összetétel, fehérje frakció összetétele stb./
069,60 kB Letöltés

 

  Letölthető anyagok aZ ERDŐ ÉS VADGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. Az erdőgazdálkodás
/fogalmak, kritériumok, jelentőség, hasznosítás, eredet, rendeltetés, éghajlat stb./
111,00 kB Letöltés
 
2. A vadgazdálkodás
/nagyvad, apróvad, vadászterület, tilalmak, vadászati idény, vadászjegy, vadászati engedély stb./
011,30 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a MELIORÁCIÓ c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. A melioráció
/fenntartható mezőgazdasági fejlődés, termékenységet gátló tényezők, talajjavítás, talajsavanyodás stb./
003,60 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok aZ AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. Az agrár-környezetgazdálkodásról
/célkitűzései, NVT, ÉTT, célprogramok, tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem, HGGY  stb./
012,60 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok aZ ÖNTÖZÉSES NÖVÉNYTERMESZTÉS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. Az öntözéses növénytermesztés
/talajtulajdonságok, talaj összetételének meghatározása, talajszerkezet, vízállóság, pórustérfogat stb./
002,40 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a MEZŐGAZDASÁGI MIKROBIOLÓGIA c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. A baktériumok
/mikroorganizmusok, prokariota, eukariota, előfordulás, jelentőség, felépítés, keletkezés  stb./
003,60 MB Letöltés
 
2. Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata
/mintavétel, mintavételi terv elemei, kétrendszerű mintavétel, háromrendszerű mintavétel stb./
133,70 kB Letöltés
 
3. Az élelmiszer-takarmány
/hasznos mikroba, fakultatív mikroba, káros mikroba, kórokozó, szennyező mikroba, higiénia stb./
001,60 MB Letöltés
 
4. Fonalas gombák mikroszkópos képei
/Fusarium avenaceum, Fusarium culmorum, Fusarium graminearum, Giberella zeae, Tilletia controversa stb./
035,60 MB Letöltés
 
5. A gombák
/morfológia, fonalas gombák, sarjadzó gombák, dimorf gombák, gombák felépítése-növekedése-szaporodása stb./
191,10 kB Letöltés
 
6. Az immunbiológia
/patogenitás, infekció, fertőzés formái-terjedése-létrejötte, morbiditás, mortalitás, letalitás, kontagiozitás stb./
001,90 MB Letöltés
 
7. Mikrobák alkalmazása a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban
/tartósítás, szárítás, sózás, pácolás, marinírozás, hő, tartósítószer, sugárhatás, tejsavas erjedés, silózás stb./
267,20 kB Letöltés
 
8. Mikrobák táplálkozása, anyagcseréje
/táplálkozási módok, fotoautotrófia, kemoautotrófia, heterotrófia, paratrófia, élő szervezetek anyagcsere-típusai stb./
001,90 MB Letöltés
 
9. Mikrobiális ökológia
/mikroorganizmusok ökológiája, fizikai tényezők, ERP, vízaktivitás, szárazságtűrés, hőmérséklet stb./
324,10 MB Letöltés
 
10. Talajélet-talajbiológia, tápanyagok körforgása
/nitrogéngáz hatásmechanizmusa, talajokban végbemenő reakciók, talajban élő fontosabb mikrobacsoportok stb./
008,80 MB Letöltés
 
11. A virológia
/vírusok, vírusok ismérvei, dezertálás, degradáció, morfológia, vegetatív vírus, virion, infekció stb./
002,30 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a TALAJTAN c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. Talajtani alapok
/fogalmak, alkotórészei, talajflóra- és fauna, talajszelvény, talaj ökológiai funkciói stb./
165,90 kB Letöltés
 
2. Talajképző ásványok és kőzetek
/fogalmak, talajképző ásványok típusai, szilikátok csoportosítása, agyagásványok csoportosítása stb./
005,50 MB Letöltés
 
3. Az ásványok és kőzetek mállása
/fizikai mállás, kémiai mállás, biológiai mállás, ásványok stabilitása, mállási végtermékek csoportosítása stb./
278,60 kB Letöltés
 
4. Talajképző tényezők
/növényzet, állatvilág, éghajlat, domborzat, talajképző kőzet, talaj kora, emberi tevékenység stb./
693,30 kB Letöltés
 
5. A talaj szerves anyagai
/szerves anyagok csoportosítása, növényi maradványok, humuszanyagok csoportosítása, humusz hatásai stb./
394,40 kB Letöltés
 
6. A talaj kémiai tulajdonságai
/oldódási és kicsapódási reakciók a talajban, kolloidok, töltések kialakulása és csoportosítása stb./
867,10 kB Letöltés
 
7. A talaj fizikai tulajdonságai
/szemcseösszetétel, talajszerkezet, térfogattömeg, tömörség, pórustérfogat, vízgazdálkodási jellemzők stb./
003,90 MB Letöltés
 
8. Tápanyagok a talajban
/talaj tápanyag-forgalma, nitrogén körforgalom, ásványi foszforvegyületek, talaj kémhatása, kálium körforgalom stb./
345,10 kB Letöltés
 
9. Talajrendszertan
/talajrendszerezés elve és módszerei, természetes talajrendszertan, talajosztályozási rendszer szintjei stb./
005,60 MB Letöltés
 
10. Talajvédelem
/felületi erózió, mélységi erózió, eróziót kiváltó tényezők, Magyarország lejtőkategóriái, befolyásoló tényezők stb./
021,50 MB Letöltés
 
11. A talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása
/talaj vízforgalmának jellemzői, vízmérleg, vízforgalom-típusok, vízgazdálkodási kategóriák, talaj anyagforgalma stb./
001,00 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a TÁJHASZNÁLAT-TÁJÖKOLÓGIA c. tárgyhoz /Dr. DORKA DÉNES/  UGRÁS FEL
 
1. Tájhasználati, tájökológiai alapok
/alapfogalmak,  diszciplináris jellegzetességek, táj és környezet, ökoszisztéma, ökológiai stabilitás stb./
566,00 kB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a HULLADÉK ÉS MELLÉKTERMÉK HASZNOSíTÁSA c. tárgyhoz /Dr. DORKA DÉNES/  UGRÁS FEL
 
1. Hulladékgazdálkodási és melléktermék hasznosítási alapok
/fogalmak, behatárolás, jelentőség, célok, stratégiák, eredet és veszélyesség, halmazállapot stb./
003,10 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a PRECíZIÓS MEZŐGAZDASÁG c. tárgyhoz /Dr. DORKA DÉNES/  UGRÁS FEL
 
1. A precíziós mezőgazdasághoz vezető út alapjai
/történeti áttekintés, felépítés, előnyök, főbb talajfunkciók és tulajdonságok, DDM, termesztéstechnológia stb./
003,00 MB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a TERMÉKFELDOLGOZÁS ii. c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/  UGRÁS FEL
 
1. Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás
/fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./
198,00 kB Letöltés
 
2. Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban
/ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./
001,20 MB Letöltés
 
3. Élelmiszerrel terjedő paraziták
/protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./
002,50 MB Letöltés
 
4. Élelmiszerrel terjedő vírusok
/norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./
236,50 kB Letöltés
 
5. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon
/HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./
232,20 kB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a SPEC. ÉLELMISZERIPARI TECHN. c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/  UGRÁS FEL
 
1. Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás
/fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./
198,00 kB Letöltés
 
2. Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban
/ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./
001,20 MB Letöltés
 
3. Élelmiszerrel terjedő paraziták
/protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./
002,50 MB Letöltés
 
4. Élelmiszerrel terjedő vírusok
/norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./
236,50 kB Letöltés
 
5. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon
/HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./
232,20 kB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a NÖVÉNYI TERMÉKEK MINŐSÉGE ÉS MINŐSíTÉSE c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. A jogi szabályozás alapelvei
/kockázatelemzés, kockázatbecslés, kockázat menedzsment, kockázat kommunikáció stb./
153,50 kB Letöltés
 
2. Ajánlott irodalom
/terménytárolás szellőztetéssel, szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer-kémia stb./
060,80 kB Letöltés
 
3. Gabonafélék
/búzaszem felépítése, búzaszem kémiai összetétele, nedvességtartalom, minőségi követelmények stb./
000,90 MB Letöltés
 
4. Ipari növények
/napraforgó felépítése, beltartalom, típusazonossággal szembeni követelmények, cukorrépa felépítése stb./
576,20 kB Letöltés
 
5. Élelmiszerminőségi tudnivalók
/minőség fogalma, minőségmarketing, élelmezés-egészségügyi biztonság, táplálkozásbiológiai érték stb./
114,00 kB Letöltés
 
6. Élelmiszerek és takarmányok mikrobiális eredetű károsodása
/fonalas gombák, toxinok stb./
207,80 kB Letöltés

 

  Letölthető anyagok a FÖLDMÉRÉS ÉS VíZGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  UGRÁS FEL
 
1. Öntözési ismeretek
/növények vízigénye, öntözővíz mennyisége-minősége, öntözési rend, öntözés vezérlése, duzzasztómű stb./
000,90 MB Letöltés
 
2. Vízgazdálkodási ismeretek
/vízkészlet, vízháztartás, vízminőség, hidrológiai körfolyamat, beszivárgás, lefolyás, párolgás stb./
002,60 MB Letöltés
 
3. Földméréstani ismeretek
/helymeghatározás, térképi ábrázolás, távolságmérés, terület-meghatározás, területosztás stb./
354,60 kB Letöltés
 
 
  Letölthető anyagok a TERMÉKFELDOLGOZÁS i. c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/
 
1. Az élelmiszeripar története. Az élelmiszeripar céljai, feladatai. Termékfeldolgozási iparágak. Letöltés 
2. Az Az élelmiszerek romlásos jelenségei. Tartósítási eljárások. Letöltés  
3. A tartósítóipar nyersanyagai Letöltés  
4.  A tartósítóipar segéd- és adalékanyagai Letöltés  
5.  Zöldségkonzervek gyártása Letöltés
6.  Gyümölcskonzervek gyártása Letöltés
7. Hűtés, fagyasztás Letöltés
8. Szárítás Letöltés
9. Tárházipar Letöltés
10

Malomipar

Letöltés
11.

Sütőipar

Letöltés
12.

Keveréktakarmány-gyártó ipar

Letöltés
13.

 Tésztaipar

Letöltés
14.

Cukoripar

Letöltés
15.

Édesipar

Letöltés
16.

Söripar

Letöltés
17.

Szeszipar

Letöltés
18.

Vörös- és fehérbor készítés

Letöltés
19.

Tokaji borkülönlegességek

Letöltés
20.

Pezsgőkészítés

Letöltés
21.

Üdítőital-gyártás

 
22.

Dohányipar

Letöltés
23.

Növényolaj-ipar

 
24.

Tejipar

Letöltés
25.

Baromfivágás

Letöltés
26.

Húskészítmények

Letöltés