Letölthető oktatási segédanyagok
TARTALOMJEGYZÉK
01. |
Környezetgazdálkodás |
11 db |
02. |
Élelmiszerbiztonság |
11 db |
03. |
Élelmiszeripari ismeretek |
16 db |
04. |
Erdő és vadgazdálkodás |
2 db |
05. |
Melioráció |
1 db |
06. |
Agrár-környezetgazdálkodás |
1 db |
07. |
Öntözéses növénytermesztés |
1 db |
08. |
Mezőgazdasági mikrobiológia |
11 db |
09. |
Talajtan |
11 db |
10. |
Tájhasználat-tájökológia |
1 db |
11. |
Hulladék és melléktermék hasznosítása |
1 db |
12. |
Precíziós mezőgazdaság |
1 db |
13. |
Termékfeldolgozás II. |
5 db |
14. |
Speciális élelmiszeripari technológiák |
5 db |
15. |
Növényi termékek minősége és minősítése |
6 db |
16. |
Földmérés és vízgazdálkodás |
3 db |
17. |
Termékfeldolgozás I. |
23 db |
18. |
Mezőgazdasági kémia I. |
10 db |
LETÖLTHETŐ ANYAGOK
1. | Globális
környezetvédelmi problémák, alapfogalmak, a környezetvédelem
kialakulása /ózonpajzs vékonyodása, CO2 kibocsátás, elsivatagosodás, urbanizáció, környezetvédelmi konferenciák stb./ |
002,20 MB | Letöltés |
2. | Természeti erőforrások, ökoszisztémák,
környezetszennyeződés /folytonos - nem megújítható - megújítható természeti erőforrások, ökológia, bioszféra, antropogén hatások stb./ |
001,40 MB | Letöltés | ||||
3. | Levegőszennyezés, levegőszennyezés elleni
védekezés /légszennyező anyagok típusai, beltéri légszennyezés, szmog típusok, savas ülepedés, üvegházhatás stb./ |
000,94 MB | Letöltés | ||||
4. | Vízszennyezés, vízszennyezés elleni
védekezés /kémiai - biológiai - bakteriológiai vízminősítés, vízminőségi kategóriák, öntisztulás, eutrofizáció stb./ |
004,20 MB | Letöltés | ||||
5. | Talajdegradáció (erózió, talajsavanyodás,
szikesedés, talajtömörödés) /talajvédelem, víz- és szélerózió, másodlagos szikesedés, talajszerkezet romlása, talajjavítás stb./ |
003,20 MB | Letöltés | ||||
6. | Talajszennyeződés,
talajremediáció /talajdegradáció, nehézfém - radioaktív szennyeződés, szervetlen makroszennyezők, talajmosás stb./ |
004,80 MB | Letöltés | ||||
7. | Mezőgazdasági termelés hatása a
környezetre /növénytermesztés - műtrágyák - peszticidek - öntözés - gépesítés - állattenyésztés hatásai stb./ |
005,80 MB | Letöltés | ||||
8. | Hulladékgazdálkodás /hulladékkategóriák, hulladéktípusok, hulladékok csoportosítása, országos helyzet, OHT, biohulladékok stb./ |
009,20 MB | Letöltés | ||||
| |||||||
10. | Természetvédelem /története, tárgyai, céljai, eszközei, védett területek csoportosítása, nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek stb./ |
003,00 MB | Letöltés | ||||
11. | Agrár-környezetgazdálkodási és vidékfejlesztési
programok /célok, előzmények, hazai helyzet, NVT, ÉTT, intézkedések, célprogramok, AVOP, LEADER+ program stb./ |
002,00 MB | Letöltés |
|
1. | Az élelmiszerek
minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás /fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./ |
198,00 kB | Letöltés |
2. | Kórokozó mikrobák
az élelmiszerláncban /ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./ |
001,20 MB | Letöltés |
3. | Élelmiszerrel
terjedő paraziták /protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./ |
002,50 MB | Letöltés |
4. | Élelmiszerrel
terjedő vírusok /norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./ |
236,50 kB | Letöltés |
5. | Mikrobiológiai
élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon /HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./ |
232,20 kB | Letöltés |
6. | Élelmiszeripari
minőségfelügyelet kialakulása, fogalomrendszer, és
minőségbiztosítás /minőség, minősítés, önellenőrzés, tömeggyártás, minőségszabályozás, TQM, ISO szabványcsalád stb./ |
001,10 MB | Letöltés |
7. | Veszélyelemzés és
kritikus szabályozási pontok /termelési és ellenőrzési rendszerek, higiéniai gyakorlat, HACCP rendszer elemei stb./ |
002,70 MB | Letöltés |
8. | Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek
szabványai /szabványok jelentősége, élelmiszerhigiéniai direktíva, ISO 22000:2005 szabvány stb./ |
741,50 kB | Letöltés |
11. | Élelmiszerbiztonság szakirodalom /élelmiszer-biztonság és- minőség, táplálkozás-egészségügy, minőségirányítás, mikrobiológia stb./ |
023,80 kB | Letöltés |
|
1. | Tételsor | 059,90 kB | Letöltés |
2. | 1/2003. (I.8.)
FVM-ESzCsM együttes rendelet /nyers tej, a hőkezelt tej és a tej alapú termékek előállításáról, forgalomba hozataláról stb./ |
645,10 kB | Letöltés |
3. | Minden a baromfiról /élőcsirke, vágóbaromfi, vágási mutatók, minőségi előírások, tojás stb./ |
200,20 kB | Letöltés |
4. | Minden a burgonyáról /kémiai összetétel, étkezési minőség, tárolás, gumójellemzők stb./ |
098,90 kB | Letöltés |
5. | Minden a búzáról /összetétel, nedvességtartalom, kémiai összetétel, ásványi elem összetétel, sikértartalom stb./ |
005,90 MB | Letöltés |
6. | Minden a cukorrépáról /ipari cukorrépával szemben támasztott követelmények, cukortartalom, betakarítás, kémiai összetétel stb./ |
617,70 kB | Letöltés |
7. | Minden a húsról /szövettípusok, kémiai összetétel stb./ |
099,40 kB | Letöltés |
8. | Minden a juhról /juhhús minősítése, vágás, jellemzők, export, gyapjú, gerezna stb./ |
002,60 MB | Letöltés |
9. | Minden a kukoricáról /minőségi követelmények, összetétel, hibái stb./ |
124,90 kB | Letöltés |
10. | Minden a napraforgóról /összetétel, olajok jellemzői, avasodás, típusok, minőségi követelmények stb./ |
157,10 kB | Letöltés |
11. | Minden a rozsról /általános követelmények, érzékszervi követelmények stb./ |
069,60 kB | Letöltés |
12. | Minden a sertésről /jelentősége, mérési pontok, bírálati fokozatok, vágóhídi minősítés, minősítési rendszerek stb./ |
001,80 MB | Letöltés |
13. | Minden a sörárpáról /összetétel, követelmények, minőségvizsgálat, mintavétel, tárolás stb./ |
146,90 kB | Letöltés |
14. | Minden a szarvasmarháról /jelentősége, hústermelő képessége, minősítések, húsminőséget meghatározó tulajdonságok stb./ |
004,60 MB | Letöltés |
15. | Tudnivalók a tárolásról és
szárításról /homogenizálás, betárolás vasbeton silóba, kitárolás vasbeton silóból, gabonasiló szellőztetése stb./ |
007,20 MB | Letöltés |
16. | Minden a tejről /fogalma, tejalkotók, majorzsírsav-összetétel, fehérje frakció összetétele stb./ |
069,60 kB | Letöltés |
|
1. | Az
erdőgazdálkodás /fogalmak, kritériumok, jelentőség, hasznosítás, eredet, rendeltetés, éghajlat stb./ |
111,00 kB | Letöltés |
2. | A
vadgazdálkodás /nagyvad, apróvad, vadászterület, tilalmak, vadászati idény, vadászjegy, vadászati engedély stb./ |
011,30 MB | Letöltés |
|
1. | A
melioráció /fenntartható mezőgazdasági fejlődés, termékenységet gátló tényezők, talajjavítás, talajsavanyodás stb./ |
003,60 MB | Letöltés |
|
1. | Az
agrár-környezetgazdálkodásról /célkitűzései, NVT, ÉTT, célprogramok, tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem, HGGY stb./ |
012,60 MB | Letöltés |
|
1. | Az öntözéses
növénytermesztés /talajtulajdonságok, talaj összetételének meghatározása, talajszerkezet, vízállóság, pórustérfogat stb./ |
002,40 MB | Letöltés |
|
1. | A
baktériumok /mikroorganizmusok, prokariota, eukariota, előfordulás, jelentőség, felépítés, keletkezés stb./ |
003,60 MB | Letöltés |
|
2. | Élelmiszerek
mikrobiológiai vizsgálata /mintavétel, mintavételi terv elemei, kétrendszerű mintavétel, háromrendszerű mintavétel stb./ |
133,70 kB | Letöltés |
|
3. | Az
élelmiszer-takarmány /hasznos mikroba, fakultatív mikroba, káros mikroba, kórokozó, szennyező mikroba, higiénia stb./ |
001,60 MB | Letöltés |
|
4. | Fonalas gombák
mikroszkópos képei /Fusarium avenaceum, Fusarium culmorum, Fusarium graminearum, Giberella zeae, Tilletia controversa stb./ |
035,60 MB | Letöltés |
|
5. | A
gombák /morfológia, fonalas gombák, sarjadzó gombák, dimorf gombák, gombák felépítése-növekedése-szaporodása stb./ |
191,10 kB | Letöltés |
|
6. | Az
immunbiológia /patogenitás, infekció, fertőzés formái-terjedése-létrejötte, morbiditás, mortalitás, letalitás, kontagiozitás stb./ |
001,90 MB | Letöltés |
|
7. | Mikrobák
alkalmazása a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban /tartósítás, szárítás, sózás, pácolás, marinírozás, hő, tartósítószer, sugárhatás, tejsavas erjedés, silózás stb./ |
267,20 kB | Letöltés |
|
8. | Mikrobák
táplálkozása, anyagcseréje /táplálkozási módok, fotoautotrófia, kemoautotrófia, heterotrófia, paratrófia, élő szervezetek anyagcsere-típusai stb./ |
001,90 MB | Letöltés |
|
9. | Mikrobiális
ökológia /mikroorganizmusok ökológiája, fizikai tényezők, ERP, vízaktivitás, szárazságtűrés, hőmérséklet stb./ |
324,10 MB | Letöltés |
|
10. | Talajélet-talajbiológia, tápanyagok körforgása /nitrogéngáz hatásmechanizmusa, talajokban végbemenő reakciók, talajban élő fontosabb mikrobacsoportok stb./ |
008,80 MB | Letöltés |
|
11. | A
virológia /vírusok, vírusok ismérvei, dezertálás, degradáció, morfológia, vegetatív vírus, virion, infekció stb./ |
002,30 MB | Letöltés |
|
1. | Talajtani
alapok /fogalmak, alkotórészei, talajflóra- és fauna, talajszelvény, talaj ökológiai funkciói stb./ |
165,90 kB | Letöltés |
|
2. | Talajképző
ásványok és kőzetek /fogalmak, talajképző ásványok típusai, szilikátok csoportosítása, agyagásványok csoportosítása stb./ |
005,50 MB | Letöltés |
|
3. | Az ásványok és
kőzetek mállása /fizikai mállás, kémiai mállás, biológiai mállás, ásványok stabilitása, mállási végtermékek csoportosítása stb./ |
278,60 kB | Letöltés |
|
4. | Talajképző
tényezők /növényzet, állatvilág, éghajlat, domborzat, talajképző kőzet, talaj kora, emberi tevékenység stb./ |
693,30 kB | Letöltés |
|
5. | A talaj szerves
anyagai /szerves anyagok csoportosítása, növényi maradványok, humuszanyagok csoportosítása, humusz hatásai stb./ |
394,40 kB | Letöltés |
|
6. | A talaj kémiai
tulajdonságai /oldódási és kicsapódási reakciók a talajban, kolloidok, töltések kialakulása és csoportosítása stb./ |
867,10 kB | Letöltés |
|
7. | A talaj fizikai
tulajdonságai /szemcseösszetétel, talajszerkezet, térfogattömeg, tömörség, pórustérfogat, vízgazdálkodási jellemzők stb./ |
003,90 MB | Letöltés |
|
8. | Tápanyagok a
talajban /talaj tápanyag-forgalma, nitrogén körforgalom, ásványi foszforvegyületek, talaj kémhatása, kálium körforgalom stb./ |
345,10 kB | Letöltés |
|
9. | Talajrendszertan /talajrendszerezés elve és módszerei, természetes talajrendszertan, talajosztályozási rendszer szintjei stb./ |
005,60 MB | Letöltés |
|
10. | Talajvédelem /felületi erózió, mélységi erózió, eróziót kiváltó tényezők, Magyarország lejtőkategóriái, befolyásoló tényezők stb./ |
021,50 MB | Letöltés |
|
11. | A talaj víz-, hő-
és levegőgazdálkodása /talaj vízforgalmának jellemzői, vízmérleg, vízforgalom-típusok, vízgazdálkodási kategóriák, talaj anyagforgalma stb./ |
001,00 MB | Letöltés |
|
1. | Tájhasználati,
tájökológiai alapok /alapfogalmak, diszciplináris jellegzetességek, táj és környezet, ökoszisztéma, ökológiai stabilitás stb./ |
566,00 kB | Letöltés |
|
1. | Hulladékgazdálkodási és melléktermék hasznosítási
alapok /fogalmak, behatárolás, jelentőség, célok, stratégiák, eredet és veszélyesség, halmazállapot stb./ |
003,10 MB | Letöltés |
|
1. | A precíziós
mezőgazdasághoz vezető út alapjai /történeti áttekintés, felépítés, előnyök, főbb talajfunkciók és tulajdonságok, DDM, termesztéstechnológia stb./ |
003,00 MB | Letöltés |
|
1. | Az élelmiszerek
minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás /fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./ |
198,00 kB | Letöltés |
2. | Kórokozó mikrobák
az élelmiszerláncban /ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./ |
001,20 MB | Letöltés |
3. | Élelmiszerrel
terjedő paraziták /protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./ |
002,50 MB | Letöltés |
4. | Élelmiszerrel
terjedő vírusok /norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./ |
236,50 kB | Letöltés |
5. | Mikrobiológiai
élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon /HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./ |
232,20 kB | Letöltés |
|
1. | Az élelmiszerek
minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás /fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./ |
198,00 kB | Letöltés |
2. | Kórokozó mikrobák
az élelmiszerláncban /ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./ |
001,20 MB | Letöltés |
3. | Élelmiszerrel
terjedő paraziták /protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./ |
002,50 MB | Letöltés |
4. | Élelmiszerrel
terjedő vírusok /norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./ |
236,50 kB | Letöltés |
5. | Mikrobiológiai
élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon /HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./ |
232,20 kB | Letöltés |
|
1. | A jogi szabályozás
alapelvei /kockázatelemzés, kockázatbecslés, kockázat menedzsment, kockázat kommunikáció stb./ |
153,50 kB | Letöltés |
2. | Ajánlott
irodalom /terménytárolás szellőztetéssel, szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer-kémia stb./ |
060,80 kB | Letöltés |
3. | Gabonafélék /búzaszem felépítése, búzaszem kémiai összetétele, nedvességtartalom, minőségi követelmények stb./ |
000,90 MB | Letöltés |
6. | Élelmiszerek és
takarmányok mikrobiális eredetű károsodása /fonalas gombák, toxinok stb./ |
207,80 kB | Letöltés |
|
1. | Öntözési
ismeretek /növények vízigénye, öntözővíz mennyisége-minősége, öntözési rend, öntözés vezérlése, duzzasztómű stb./ |
000,90 MB | Letöltés |
2. | Vízgazdálkodási
ismeretek /vízkészlet, vízháztartás, vízminőség, hidrológiai körfolyamat, beszivárgás, lefolyás, párolgás stb./ |
002,60 MB | Letöltés |
3. | Földméréstani
ismeretek /helymeghatározás, térképi ábrázolás, távolságmérés, terület-meghatározás, területosztás stb./ |
354,60 kB | Letöltés |
|
1. | Az élelmiszeripar története. Az élelmiszeripar céljai, feladatai. Termékfeldolgozási iparágak. | Letöltés |
2. | Az Az élelmiszerek romlásos jelenségei. Tartósítási eljárások. | Letöltés |
3. | A tartósítóipar nyersanyagai | Letöltés |
4. | A tartósítóipar segéd- és adalékanyagai | Letöltés |
5. | Zöldségkonzervek gyártása | Letöltés |
6. | Gyümölcskonzervek gyártása | Letöltés |
7. | Hűtés, fagyasztás | Letöltés |
8. | Szárítás | Letöltés |
9. | Tárházipar | Letöltés |
10 |
Malomipar |
Letöltés |
11. |
Sütőipar |
Letöltés |
12. |
Keveréktakarmány-gyártó ipar |
Letöltés |
13. |
Tésztaipar |
Letöltés |
14. |
Cukoripar |
Letöltés |
15. |
Édesipar |
Letöltés |
16. |
Söripar |
Letöltés |
17. |
Szeszipar |
Letöltés |
18. |
Vörös- és fehérbor készítés |
Letöltés |
19. |
Tokaji borkülönlegességek |
Letöltés |
20. |
Pezsgőkészítés |
Letöltés |
21. |
Üdítőital-gyártás |
|
22. |
Dohányipar |
Letöltés |
23. |
Növényolaj-ipar |
|
24. |
Tejipar |
Letöltés |
25. |
Baromfivágás |
Letöltés |
26. |
Húskészítmények |
Letöltés |
|
3. | 1. minta feladatsor a vizsgára történő beugrókhoz | Letöltés |