Letölthető oktatási segédletek

TARTALOMJEGYZÉK

Sor-szám

Tantárgy neve

 Segédletek száma

1.

Környezetgazdálkodás

11 db

2.

Élelmiszerbiztonság

11 db

3.

Élelmiszeripari ismeretek 16 db

4.

Erdő- és vadgazdálkodás 2 db

5.

Melioráció

 1 db

6.

Agrár-környezetgazdálkodás

1 db

7.

Öntözéses növénytermesztés

1 db

8.

Mezőgazdasági mikrobiológia

11 db

9.

Talajtan

11 db

10.

Tájhasználat-tájökológia

 1db

11.

Hulladék és melléktermék hasznosítás

1 db

12.

Precíziós mezőgazdaság

1 db

13.

Termékfeldolgozás II.

5 db

14.

Speciális élelmiszeripari technológiák

5 db

15.

Növény termékek minősége és minősítése 

6 db

16.

 Földmérés és vízgazdálkodás

6 db

17.

Termékfeldolgozás I.

23 db

18.

Mezőgazdasági kémia I.

10 db

19.

Ökológiai gazdálkodás

1 db

20.

Táj- és környezetgazdálkodás

1 db

21.

Természetvédelem

1 db

LETÖLTHETŐ ANYAGOK

  01. Letölthető anyagok a Környezetgazdálkodás c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/

 
 
1. Globális környezetvédelmi problémák, alapfogalmak, a környezetvédelem kialakulása
/ózonpajzs vékonyodása, CO2 kibocsátás, elsivatagosodás, urbanizáció, környezetvédelmi konferenciák stb./
002,20 MB Letöltés
 
2. Természeti erőforrások, ökoszisztémák, környezetszennyeződés
/folytonos - nem megújítható - megújítható természeti erőforrások, ökológia, bioszféra, antropogén hatások stb./
001,40 MB Letöltés
 
3. Levegőszennyezés, levegőszennyezés elleni védekezés
/légszennyező anyagok típusai, beltéri légszennyezés, szmog típusok, savas ülepedés, üvegházhatás stb./
000,94 MB Letöltés
 
4. Vízszennyezés, vízszennyezés elleni védekezés
/kémiai - biológiai - bakteriológiai vízminősítés, vízminőségi kategóriák, öntisztulás, eutrofizáció stb./
004,20 MB Letöltés
 
5. Talajdegradáció (erózió, talajsavanyodás, szikesedés, talajtömörödés)
/talajvédelem, víz- és szélerózió, másodlagos szikesedés, talajszerkezet romlása, talajjavítás stb./
003,20 MB Letöltés
 
6. Talajszennyeződés, talajremediáció
/talajdegradáció, nehézfém - radioaktív szennyeződés, szervetlen makroszennyezők, talajmosás stb./
004,80 MB Letöltés
 
7. Mezőgazdasági termelés hatása a környezetre
/növénytermesztés - műtrágyák - peszticidek - öntözés - gépesítés - állattenyésztés hatásai stb./
005,80 MB Letöltés
 
8. Hulladékgazdálkodás
/hulladékkategóriák,  hulladéktípusok, hulladékok csoportosítása, országos helyzet, OHT, biohulladékok stb./
009,20 MB Letöltés
 
9. Megújuló energiaforrások
/fogalmak, energiatípusok, biomassza, energianövények, biodízel, bioetanol, EU célok stb./
012,60 MB Letöltés
 
10. Természetvédelem
/története, tárgyai, céljai, eszközei, védett területek csoportosítása, nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek stb./
003,00 MB Letöltés
 
11. Agrár-környezetgazdálkodási és vidékfejlesztési programok
/célok, előzmények, hazai helyzet, NVT, ÉTT, intézkedések, célprogramok, AVOP, LEADER+ program stb./
002,00 MB Letöltés

 

 02. Letölthető anyagok aZ ÉLELMISZERBIZTONSÁG c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/

 
 
1. Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás
/fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./
198,00 kB Letöltés
 
2. Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban
/ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./
001,20 MB Letöltés
 
3. Élelmiszerrel terjedő paraziták
/protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./
002,50 MB Letöltés
 
4. Élelmiszerrel terjedő vírusok
/norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./
236,50 kB Letöltés
 
5. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon
/HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./
232,20 kB Letöltés
 
6. Élelmiszeripari minőségfelügyelet kialakulása, fogalomrendszer, és minőségbiztosítás
/minőség, minősítés, önellenőrzés, tömeggyártás, minőségszabályozás, TQM, ISO szabványcsalád stb./
001,10 MB Letöltés
 
7. Veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok
/termelési és ellenőrzési rendszerek, higiéniai gyakorlat, HACCP rendszer elemei stb./
002,70 MB Letöltés
 
8. Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek szabványai
/szabványok jelentősége, élelmiszerhigiéniai direktíva, ISO 22000:2005 szabvány stb./
741,50 kB Letöltés
 
9. Genetikailag módosított élelmiszerek táplálkozástani hatásai
/GMO haszonnövények, makromolekuláris lebontás, génbevitel, allergénaktivitás stb./
144,60 kB Letöltés
 
10. A kiegyensúlyozott táplálkozás
/helyes tápanyagarány, táplálkozási ajánlások, táplálkozási piramis stb./
001,30 MB Letöltés
 
11. Élelmiszerbiztonság szakirodalom
/élelmiszer-biztonság és- minőség, táplálkozás-egészségügy, minőségirányítás, mikrobiológia stb./
023,80 kB Letöltés

 

03.  Letölthető anyagok aZ ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. Tételsor 059,90 kB Letöltés
  
2. 1/2003. (I.8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet
/nyers tej, a hőkezelt tej és a tej alapú termékek előállításáról, forgalomba hozataláról stb./
645,10 kB Letöltés
 
3. Minden a baromfiról
/élőcsirke, vágóbaromfi, vágási mutatók, minőségi előírások, tojás stb./
200,20 kB Letöltés
  
4. Minden a burgonyáról
/kémiai összetétel, étkezési minőség, tárolás, gumójellemzők stb./
098,90 kB Letöltés
 
5. Minden a búzáról
/összetétel, nedvességtartalom, kémiai összetétel, ásványi elem összetétel, sikértartalom stb./
005,90 MB Letöltés
6. Minden a cukorrépáról
/ipari cukorrépával szemben támasztott követelmények, cukortartalom, betakarítás, kémiai összetétel stb./
617,70 kB Letöltés
 
7. Minden a húsról
/szövettípusok, kémiai összetétel stb./
099,40 kB Letöltés
 
8. Minden a juhról
/juhhús minősítése, vágás, jellemzők, export, gyapjú, gerezna stb./
002,60 MB Letöltés
 
9. Minden a kukoricáról
/minőségi követelmények, összetétel, hibái stb./
124,90 kB Letöltés
 
10. Minden a napraforgóról
/összetétel, olajok jellemzői, avasodás, típusok, minőségi követelmények stb./
157,10 kB Letöltés
 
11. Minden a rozsról
/általános követelmények, érzékszervi követelmények stb./
069,60 kB Letöltés
 
12. Minden a sertésről
/jelentősége, mérési pontok, bírálati fokozatok, vágóhídi minősítés, minősítési rendszerek stb./
001,80 MB Letöltés
 
13. Minden a sörárpáról
/összetétel, követelmények, minőségvizsgálat, mintavétel, tárolás stb./
146,90 kB Letöltés
 
14. Minden a szarvasmarháról
/jelentősége, hústermelő képessége, minősítések, húsminőséget meghatározó tulajdonságok stb./
004,60 MB Letöltés
 
15. Tudnivalók a tárolásról és szárításról
/homogenizálás, betárolás vasbeton silóba, kitárolás vasbeton silóból, gabonasiló szellőztetése stb./
007,20 MB Letöltés
 
16. Minden a tejről
/fogalma, tejalkotók, majorzsírsav-összetétel, fehérje frakció összetétele stb./
069,60 kB Letöltés

 

  04. Letölthető anyagok aZ ERDŐ ÉS VADGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. Az erdőgazdálkodás
/fogalmak, kritériumok, jelentőség, hasznosítás, eredet, rendeltetés, éghajlat stb./
111,00 kB Letöltés
 
2. A vadgazdálkodás
/nagyvad, apróvad, vadászterület, tilalmak, vadászati idény, vadászjegy, vadászati engedély stb./
011,30 MB Letöltés

 

  05. Letölthető anyagok a MELIORÁCIÓ c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. A melioráció
/fenntartható mezőgazdasági fejlődés, termékenységet gátló tényezők, talajjavítás, talajsavanyodás stb./
003,60 MB Letöltés

 

  06.Letölthető anyagok aZ AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. Az agrár-környezetgazdálkodásról
/célkitűzései, NVT, ÉTT, célprogramok, tápanyag-gazdálkodás, növényvédelem, HGGY  stb./
012,60 MB Letöltés

 

 07. Letölthető anyagok aZ ÖNTÖZÉSES NÖVÉNYTERMESZTÉS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. Az öntözéses növénytermesztés
/talajtulajdonságok, talaj összetételének meghatározása, talajszerkezet, vízállóság, pórustérfogat stb./
002,40 MB Letöltés

 

  08. Letölthető anyagok a MEZŐGAZDASÁGI MIKROBIOLÓGIA c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. A baktériumok
/mikroorganizmusok, prokariota, eukariota, előfordulás, jelentőség, felépítés, keletkezés  stb./
003,60 MB Letöltés
 
2. Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata
/mintavétel, mintavételi terv elemei, kétrendszerű mintavétel, háromrendszerű mintavétel stb./
133,70 kB Letöltés
 
3. Az élelmiszer-takarmány
/hasznos mikroba, fakultatív mikroba, káros mikroba, kórokozó, szennyező mikroba, higiénia stb./
001,60 MB Letöltés
 
4. Fonalas gombák mikroszkópos képei
/Fusarium avenaceum, Fusarium culmorum, Fusarium graminearum, Giberella zeae, Tilletia controversa stb./
035,60 MB Letöltés
 
5. A gombák
/morfológia, fonalas gombák, sarjadzó gombák, dimorf gombák, gombák felépítése-növekedése-szaporodása stb./
191,10 kB Letöltés
 
6. Az immunbiológia
/patogenitás, infekció, fertőzés formái-terjedése-létrejötte, morbiditás, mortalitás, letalitás, kontagiozitás stb./
001,90 MB Letöltés
 
7. Mikrobák alkalmazása a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban
/tartósítás, szárítás, sózás, pácolás, marinírozás, hő, tartósítószer, sugárhatás, tejsavas erjedés, silózás stb./
267,20 kB Letöltés
 
8. Mikrobák táplálkozása, anyagcseréje
/táplálkozási módok, fotoautotrófia, kemoautotrófia, heterotrófia, paratrófia, élő szervezetek anyagcsere-típusai stb./
001,90 MB Letöltés
 
9. Mikrobiális ökológia
/mikroorganizmusok ökológiája, fizikai tényezők, ERP, vízaktivitás, szárazságtűrés, hőmérséklet stb./
324,10 MB Letöltés
 
10. Talajélet-talajbiológia, tápanyagok körforgása
/nitrogéngáz hatásmechanizmusa, talajokban végbemenő reakciók, talajban élő fontosabb mikrobacsoportok stb./
008,80 MB Letöltés
 
11. A virológia
/vírusok, vírusok ismérvei, dezertálás, degradáció, morfológia, vegetatív vírus, virion, infekció stb./
002,30 MB Letöltés

 

  09. Letölthető anyagok a TALAJTAN c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. Talajtani alapok
/fogalmak, alkotórészei, talajflóra- és fauna, talajszelvény, talaj ökológiai funkciói stb./
165,90 kB Letöltés
 
2. Talajképző ásványok és kőzetek
/fogalmak, talajképző ásványok típusai, szilikátok csoportosítása, agyagásványok csoportosítása stb./
005,50 MB Letöltés
 
3. Az ásványok és kőzetek mállása
/fizikai mállás, kémiai mállás, biológiai mállás, ásványok stabilitása, mállási végtermékek csoportosítása stb./
278,60 kB Letöltés
 
4. Talajképző tényezők
/növényzet, állatvilág, éghajlat, domborzat, talajképző kőzet, talaj kora, emberi tevékenység stb./
693,30 kB Letöltés
 
5. A talaj szerves anyagai
/szerves anyagok csoportosítása, növényi maradványok, humuszanyagok csoportosítása, humusz hatásai stb./
394,40 kB Letöltés
 
6. A talaj kémiai tulajdonságai
/oldódási és kicsapódási reakciók a talajban, kolloidok, töltések kialakulása és csoportosítása stb./
867,10 kB Letöltés
 
7. A talaj fizikai tulajdonságai
/szemcseösszetétel, talajszerkezet, térfogattömeg, tömörség, pórustérfogat, vízgazdálkodási jellemzők stb./
003,90 MB Letöltés
 
8. Tápanyagok a talajban
/talaj tápanyag-forgalma, nitrogén körforgalom, ásványi foszforvegyületek, talaj kémhatása, kálium körforgalom stb./
345,10 kB Letöltés
 
9. Talajrendszertan
/talajrendszerezés elve és módszerei, természetes talajrendszertan, talajosztályozási rendszer szintjei stb./
005,60 MB Letöltés
 
10. Talajvédelem
/felületi erózió, mélységi erózió, eróziót kiváltó tényezők, Magyarország lejtőkategóriái, befolyásoló tényezők stb./
021,50 MB Letöltés
 
11. A talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása
/talaj vízforgalmának jellemzői, vízmérleg, vízforgalom-típusok, vízgazdálkodási kategóriák, talaj anyagforgalma stb./
001,00 MB Letöltés

 

  10. Letölthető anyagok a TÁJHASZNÁLAT-TÁJÖKOLÓGIA c. tárgyhoz /Dr. DORKA DÉNES/  
 
1. Tájhasználati, tájökológiai alapok
/alapfogalmak,  diszciplináris jellegzetességek, táj és környezet, ökoszisztéma, ökológiai stabilitás stb./
566,00 kB Letöltés

 

  11. Letölthető anyagok a HULLADÉK ÉS MELLÉKTERMÉK HASZNOSíTÁSA c. tárgyhoz /Dr. DORKA DÉNES/  
 
1. Hulladékgazdálkodási és melléktermék hasznosítási alapok
/fogalmak, behatárolás, jelentőség, célok, stratégiák, eredet és veszélyesség, halmazállapot stb./
003,10 MB Letöltés

 

 12.  Letölthető anyagok a PRECíZIÓS MEZŐGAZDASÁG c. tárgyhoz /Dr. DORKA DÉNES/  
 
1. A precíziós mezőgazdasághoz vezető út alapjai
/történeti áttekintés, felépítés, előnyök, főbb talajfunkciók és tulajdonságok, DDM, termesztéstechnológia stb./
003,00 MB Letöltés

 

  13. Letölthető anyagok a TERMÉKFELDOLGOZÁS ii. c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/  
 
1. Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás
/fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./
198,00 kB Letöltés
 
2. Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban
/ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./
001,20 MB Letöltés
 
3. Élelmiszerrel terjedő paraziták
/protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./
002,50 MB Letöltés
 
4. Élelmiszerrel terjedő vírusok
/norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./
236,50 kB Letöltés
 
5. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon
/HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./
232,20 kB Letöltés

 

 14. Letölthető anyagok a SPEC. ÉLELMISZERIPARI TECHN. c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/  
 
1. Az élelmiszerek minősége, élelmiszerbiztonság, hivatalok, jogi szabályozás
/fogalmak, táplálkozásbiológiai érték, élvezeti érték, alkalmasság, élemiszer-biztonsági kockázatok stb./
198,00 kB Letöltés
 
2. Kórokozó mikrobák az élelmiszerláncban
/ivóvízzel közvetített mikrobiológiai veszély, élelmiszer-forgalmazás veszélyforrásai, kórokozó baktériumok stb./
001,20 MB Letöltés
 
3. Élelmiszerrel terjedő paraziták
/protozoonokhoz tartozó paraziták, férgekhez tartozó paraziták stb./
002,50 MB Letöltés
 
4. Élelmiszerrel terjedő vírusok
/norovírusok, rotavírusok, Hepatitis vírusok, kullancsencephalitis-vírusok stb./
236,50 kB Letöltés
 
5. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság a vendéglátásban és otthon
/HACCP rendszer, élelmiszer eredetű megbetegedések a közétkeztetésben és otthon, megelőzési stratégia stb./
232,20 kB Letöltés

 

  15. Letölthető anyagok a NÖVÉNYI TERMÉKEK MINŐSÉGE ÉS MINŐSíTÉSE c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/  
 
1. A jogi szabályozás alapelvei
/kockázatelemzés, kockázatbecslés, kockázat menedzsment, kockázat kommunikáció stb./
153,50 kB Letöltés
 
2. Ajánlott irodalom
/terménytárolás szellőztetéssel, szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer-kémia stb./
060,80 kB Letöltés
 
3. Gabonafélék
/búzaszem felépítése, búzaszem kémiai összetétele, nedvességtartalom, minőségi követelmények stb./
000,90 MB Letöltés
 
4. Ipari növények
/napraforgó felépítése, beltartalom, típusazonossággal szembeni követelmények, cukorrépa felépítése stb./
576,20 kB Letöltés
 
5. Élelmiszerminőségi tudnivalók
/minőség fogalma, minőségmarketing, élelmezés-egészségügyi biztonság, táplálkozásbiológiai érték stb./
114,00 kB Letöltés
 
6. Élelmiszerek és takarmányok mikrobiális eredetű károsodása
/fonalas gombák, toxinok stb./
207,80 kB Letöltés

 

  16. Letölthető anyagok a FÖLDMÉRÉS ÉS VíZGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Dr. VARGA CSABA/

 
 
1. Öntözési ismeretek
/növények vízigénye, öntözővíz mennyisége-minősége, öntözési rend, öntözés vezérlése, duzzasztómű stb./
000,90 MB Letöltés
 
2. Vízgazdálkodási ismeretek
/vízkészlet, vízháztartás, vízminőség, hidrológiai körfolyamat, beszivárgás, lefolyás, párolgás stb./
002,60 MB Letöltés
 
3. Földméréstani ismeretek
/helymeghatározás, térképi ábrázolás, távolságmérés, terület-meghatározás, területosztás stb./
354,60 kB Letöltés
 
 

  17. Letölthető anyagok a TERMÉKFELDOLGOZÁS i. c. tárgyhoz /Prof. Dr. Simon László/

 
1. Az élelmiszeripar története. Az élelmiszeripar céljai, feladatai. Termékfeldolgozási iparágak. Letöltés 
2. Az Az élelmiszerek romlásos jelenségei. Tartósítási eljárások. Letöltés  
3. A tartósítóipar nyersanyagai Letöltés  
4.  A tartósítóipar segéd- és adalékanyagai Letöltés  
5.  Zöldségkonzervek gyártása Letöltés
6.  Gyümölcskonzervek gyártása Letöltés
7. Hűtés, fagyasztás Letöltés
8. Szárítás Letöltés
9. Tárházipar Letöltés
10

Malomipar

Letöltés
11.

Sütőipar

Letöltés
12.

Keveréktakarmány-gyártó ipar

Letöltés
13.

 Tésztaipar

Letöltés
14.

Cukoripar

Letöltés
15.

Édesipar

Letöltés
16.

Söripar

Letöltés
17.

Szeszipar

Letöltés
18.

Vörös- és fehérbor készítés

Letöltés
19.

Tokaji borkülönlegességek

Letöltés
20.

Pezsgőkészítés

Letöltés
21.

Üdítőital-gyártás

 
22.

Dohányipar

Letöltés
23.

Növényolaj-ipar

 
24.

Tejipar

Letöltés
25.

Baromfivágás

Letöltés
26.

Húskészítmények

Letöltés

 

  18. Letölthető anyagok a Mezőgazdasági kémia I. c. tárgyhoz /Dr. Kalmárné dr. vass eszter /

 
 
1. A vizsga beugrók teljes anyaga   Letöltés
2. Felkészülést segítő kérdések   Letöltés
 
3. 1. minta feladatsor a vizsgára történő  beugrókhoz   Letöltés
4. 2. minta feladatsor a vizsgára történő  beugrókhoz   Letöltés
5. 3. minta feladatsor a vizsgára történő  beugrókhoz   Letöltés
6. Gyakorló feladatok 1.   Letöltés
7. Gyakorló feladatok 2.   Letöltés
8. Gyakorló feladatok 3.   Letöltés
9. Oktatási segédlet   Letöltés
10. Periódusos rendszer   Letöltés

 

  19. Letölthető anyagok aZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Barna Sándor/

 Letöltés

   

  20. Letölthető anyagok a TÁJ_ ÉS KÖRNYZETGAZDÁLKODÁS c. tárgyhoz /Barna Sándor/

 Letöltés

 

  21. Letölthető anyagok a Természetvédelem c. tárgyhoz /Dr. TÓth Csilla/

 Letöltés